Vrste stolov za različne prostore

Brez stola si težko predstavljamo prostore, kot so kuhinja, jedilnica, pisarna, bar. Lahko trdimo, da gre za nepogrešljiv element, ki se uporablja v različne namene. A ne glede na namen ima stol vedno eno in isto funkcijo. Uporablja se za udobno in prijetno sedenje, ne glede na to, kaj v določenem hipu počnemo.

Stole delimo glede na vrste in na obliko. Na trgu so vam na voljo leseni kuhinjski stoli oziroma stoli za jedilnice, barski stoli in pisarniški stoli. Vsaka vrsta stolov pa se lahko deli še na številne podkategorije.

Stoli za prehranjevanje in pogovor

leseni kuhinjski stoliKuhinjski stoli so praviloma razporejeni v kuhinjskem oziroma jedilniškem prostoru, zato jih neredko poimenujemo tudi jedilniški stoli. Predvsem je takšna vrsta stolov namenjena prehranjevanju in ne nazadnje tudi za pogovor. Zlasti pomembno je, da so dovolj visoki. Sedalo jedilniškega stola naj bi bilo visoko nekje med 45 in 48 centimetri.

Stoli za kuhinjo morajo biti kar se da udobni. Ravno zato moramo biti pri izbiri kuhinjskega stola pozorni tudi na material sedala, ki pa mora biti kar se da optimalen. Če se le da, izbirajte med kakovostnimi materiali, ki so za čiščenje enostavni. Sicer pa kuhinjski stoli na trgu stanejo zelo različno. Njihova cena se giblje med 20 in 80 evri.

Poleg kuhinjskih stolov lahko namestite še barske

Kuhinjski stoli so torej v domovih nepogrešljiva vrsta stola. A če želite svoj kuhinjski oziroma jedilniški prostor še bolj popestriti, lahko poleg teh stolov uporabljate še barske. Če je vaša kuhinja oziroma jedilnica manjša, s številom barskih stolov ne pretiravajte. Včasih zadostuje že eden, ki pa ga lahko izmenično uporabljate.

Barski stoli pa so bolj kot prehranjevanju namenjeni za klepet oziroma druženje ob dobri pijači in kakšnem prigrizku. Navadno so nameščeni ob višjih šankih v kuhinjah ali ob višjih mizah. Višina sedišča barskega stola je nekje do 75 centimetrov. Še posebej so dobrodošli barski stoli z dvižnim mehanizmom.

Sorodne objave

Dodaj odgovor