Strojni tlaki zahtevajo strokovno predpripravo tal

Pri izdelavi estrihov so pomembne različne faze, kot je priprava ustrezne mešanice materialov ter predvidena doba sušenja, zato da se strojni tlaki v celoti posušijo, ne glede na to, ali bo nanje kasneje položena keramika ali pa parket. Sicer pa mora biti že v prvi fazi betonska plošča dobro posušena, kar nekako velja za osnovno pravilo predpriprave tal.

strojni tlakiČe gre za večje industrijske objekte, se večinoma uporabljajo samorazlivni estrihi iz mešanice kalcijevega sulfata in izravnalne mase, če pa gre za stanovanjske površine, ki potrebujejo še polaganje talnih oblog, pa so bolj primerni cementni strojni tlaki iz mešanice cementa, peska in vode. Ne glede na mešanico, pa je v obeh primerih potrebna posebna predpriprava tal.

Ali se strojni tlaki vgrajujejo direktno na betonsko ploščo?

Strokovnjaki morajo najprej zelo dobro posušiti in hkrati očistiti osnovno betonsko ploščo, zato da preprečijo nabiranje vlage, ki na dolgi rok lahko povzroči, da se izolativni materiali prično razkrajati in da strojni tlaki prično pokati. Prav tako se estrihi ne vgrajujejo neposredno na betonsko ploščo.

Najprej je namreč potrebno namestiti in položiti izolacijski material, kot je na primer stiropor, ki nudi odlično toplotno izolacijo, ali pa tervol, ki je namenjen za zvočno izolacijo. Temu postopku sledi nameščanje posebnega traku, ki je namenjen temu, da se strojni tlaki ne dotikajo sten v prostoru.

Kako preprečiti, da bi strojni tlaki prišli v stik z vlago?

Eden izmed postopkov pri predpripravi tal, preden se prično vgrajevati strojni tlaki, je tudi ta, da je potrebno na že položen izolacijski material položiti še ustrezno folijo, ki še dodatno pripomore k temu, da ne bi kasneje vlaga dostopala v nižje plasti pod estrihi in pri tem povzročila postopno razkrajanje in pokanje.

hotenjkaŠele ko so tla pripravljena, se lahko prično vgrajevati strojni tlaki, pri čemer delavci uporabljajo specializirano napravo, ki sproti meša material in ga skozenj široko cev potiska najprej. Posebnost je tudi v tem, da vgradnja že vrsto let ne poteka na kovinskih armaturnih ploščah, temveč se v mešanici uporabi kar mikroarmatura, kar omogoča bolj ugodno in tudi hitrejšo izdelavo.

 

Sorodne objave

Dodaj odgovor