Magnezij prispeva k zmanjševanju izčrpanosti

Pomemben mineral magnezij je zastopan v vsaki celici telesa in sodeluje v številnih encimskih procesih, ki vplivajo na različne funkcije, zato velja, da pomanjkanje minerala vpliva na številne zdravstvene zaplete, kot so na primer nehoteni krči v mišicah, migrene in predmenstrualni sindrom.

Mnogim ljudem primanjkuje minerala v telesu, predvsem zato, ker ga s prehrano ne zaužijemo dovolj, na druge načine pa se mineral ne more sam producirati v telesu. Zato so na voljo prehranska dopolnila.

magnezij

Nekatera so izdelana umetno in vsebujejo sintetične okside in karbonate, spet druga pa vsebujejo naravni magnezij iz rastlinskih virov. Več o organskem viru minerala si lahko preberete na spletnem naslovu https://www.malinca.si/magnezij-iz-ekoloske-pridelave.html.

Ali je magnezij dovolj zastopan v telesu?

Večina ljudi se ne zaveda, da je magnezij premalo zastopan v telesu vse dokler ne nastopijo prve zdravstvene težave. Na pomanjkanje vpliva neuravnotežena prehrana, ki ni dovolj bogata z mineralom in drugimi hranili, kronični stres ter drugi dejavniki, kot je na primer povečano izločanje znoja. Sicer pa imajo povečane potrebe športniki, nosečnice, starostniki in vegetarijanci.

Med bolj opazne znake pomanjkanje spadajo predvsem nehoteni mišični krči in trzanje mišic ter utrujene in boleče mišice po telesu. To občutijo ljudje, ki so športno aktivni, ali pa so veliko na nogah. Mineral magnezij tudi ni dovolj zastopan v telesu, kadar se soočamo z izčrpanostjo, nemirnimi nogami, migrenami in predmenstrualnim sindromom.

Katere funkcije opravlja magnezij?

Če smo izjemno utrujeni in izčrpani, pri čemer utrujenost ne mine s počitkom in sproščanjem, so prehranska dopolnila, ki vsebujejo magnezij, odlična rešitev, da spodbudimo procese v telesu in si povrnemo energijo in odpravimo kronično utrujenost. Mineral namreč sodeluje pri uravnoteženju elektrolitov in sproščanju energije pri presnovi.

magnezij

Hkrati ima mineral pomembno vlogo tudi pri pravilni delitvi celic in sintezi beljakovinskih verig, zato dodajanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje magnezij, pozitivno vpliva na delovanje živčnega sistema in normalno psihološko delovanje, pri čemer tudi ohranja zdrave zobe in kosti ter pomembno prispeva k delovanju mišično skeletnega sistema.

Sorodne objave

Dodaj odgovor