Kakovostna okna in vrata za boljši način bivanja

Ob koncu zimskega obdobja in postopnem segrevanju ozračja se zmanjšuje potreba po ogrevanju notranjih prostorov. Na to, kako dobro se toplota pozimi zadržuje v prostoru, pa ne vplivajo samo zunanje temperature, temveč ima pomembno vlogo pri tem stavbno pohištvo, predvsem okna, zaradi katerih so lahko stroški ogrevanja zelo visoki, če niso izdelana na kakovosten način. Slabo zatesnjena okna in vrata vam lahko tudi v toplejših mesecih dodobra zagrenijo življenje, saj se bo poleti zaradi povišanih zunanjih temperatur in visoke zračne prepustnosti vaše domovanje ogrevalo bistveno hitreje. Da bi izboljšali kakovost bivanja, morate nujno poskrbeti za boljšo zračno neprepustnost in obenem zagotoviti nižje prehajanje toplote.

Najboljša okna glede na vaše potrebe

Morda še niste čisto prepričani o tem, katera okna so najboljša za vas. Odgovor na to vprašanje je povsem odvisen od vaših potreb in življenjskih navad. Pri izbiri upoštevajte nekaj pomembnih dejavnikov, kot so npr. izbira materiala, vgradna širina in njihova funkcionalnost oziroma stopnja energijske učinkovitosti.

okna

Zelo priljubljena so PVC okna, ki veljajo za najbolj prilagodljiva in jih je možno vgraditi v hiše ali stanovanja, kot tudi garaže in kletne prostore, če jih želite zastekliti. Izredno pomembna je tudi vgradna širina. Nanjo je namreč vezana toplotna prehodnost, ki jo označujemo z Uw. Večja širina profila zagotavlja nižjo vrednost Uw, kar pomeni nižjo stopnjo toplotne prehodnosti in s tem tudi več prihranka pri energiji.

Za bolj naraven način življenja

lesena okna

Poleg PVC oken lahko izbirate tudi med aluminijskimi in lesenimi. Medtem ko se danes vse manj kupcev odloča za aluminij, pa je med njimi vedno več takšnih, ki si želijo ponovno vzpostaviti stik z naravo in se zato raje odločijo za lesena okna. Ta so sicer v primerjavi s tistimi, izdelanimi iz PVC-ja, dražja, saj se za njihovo izdelavo uporablja kakovosten material, pri postopku same proizvodnje pa so potrebni daljši in kompleksnejši postopki in tudi sama površinska obdelava je bistveno zahtevnejša. Kljub višji ceni so lesena okna in vrata še vedno najprivlačnejša izbira za vse, ki si želijo pričarati posebno toplino doma in mu dodati pridih narave.

Sorodne objave

Dodaj odgovor