Kako omiliti zgago v nosečnosti

Zgaga v nosečnosti je vsekakor precej neredek pojav. Kljub temu pa se ji ženska v tem obdobju lahko izogne, in sicer s pomočjo uživanja uravnotežene prehrane. S tem pa tudi svojemu otroku ponudi prav vsa hranila, ki so potrebna za njegov razvoj. Pravilo je, da noseča ženska v prvih treh mesecih nosečnosti ne bi smela jesti več kot tedaj, ko še ni bila noseča, čeprav ima željo po tem. Šele v drugem in tretjem trimesečju lahko zaužije dodatnih 600 kalorij na dan. Torej tedaj, ko otrok prične pridobivati na teži.

Za preprečevanje zgage v nosečnosti torej poskrbite z dovolj kakovostno prehrano. Potreben bo tudi prehod z nasičenih maščob nan nenasičene, kot so na primer namazi in olja. Omejiti bo treba še vnos predelane in hitre hrane, ne nazadnje je v tem času potrebno piti zelo veliko vode.

Še nekaj zelo pomembnih smernic za zdravje noseče ženske

zgaga v nosečnostiKer je zgaga v nosečnosti povsem nezaželena, je dobro vedeti še kaj dodatnega, kar bi to težavo lahko učinkovito preprečilo. Nosečnica se mora obvezno izogibati pitju alkohola in uživanju določene hrane, ki vsebuje listerijo. Torej ne sme uživati mehkih sirov, paštet, delikatesnih mesnih izdelkov, surovih jajc, dimljene ali surove morske hrane. Jajca, meso in ribe se morajo dobro prepeči.

Tudi pri izbiri rib naj bodo nosečnice čim bolj izbirčne. Potrebno je omejiti uživanje kofeina. Na dan naj bi noseča ženska praviloma lahko zaužila največ do dve ekspresni kavici.

Vračanje želodčne kisline v požiralnik je predvsem značilno za drugo in tretje trimesečje

zgaga v nosečnosti

Zgaga pravzaprav pomeni vračanje želodčne kisline v požiralnik. To se pri nosečnicah najpogosteje dogaja v drugem pa tudi v tretjem trimesečju. Rastoči otrok namreč pritiska na že tako preveč počasen prebavni sistem. Ravno zato je še toliko pomembneje, da nosečnica v tem času uživa dovolj majhne pa tudi redne obroke, da svojega sistema prebave ne obremeni preveč.

Sorodne objave

Dodaj odgovor