Ultrazvok rame kot osnova za nadaljnje zdravljenje

Če vas bolijo ramena, čutite v njih napetost samo na eni strani ali na obeh straneh, ali pa imate stare ali nove športne poškodbe, tedaj je dobro opraviti specialistični ultrazvok rame, pri čemer bo specialist radiologije preiskal vse strukture v notranjosti, vključno s tkivi in mišicami, ter vam na podlagi izvidov predlagal najbolj primerno zdravljenje.

ultralab

Posebne priprave na pregled niso potrebne, poleg tega pa je dobro vedeti, da je ultrazvok rame neškodljiv in ne boleč pregled, zato lahko preiskavo opravite tudi večkrat, če je to potrebno. Tehnologija aparata s sondo uporablja ultrazvočne valove, ki preko zvokov oddajajo slike, ki se v realnem času prikazujejo na monitorju, ki ga gleda radiolog.

 

Kdaj opraviti ultrazvok rame?

Na specialistični pregled se je dobro naročiti, če so v ramenih prisotne bolečine, natezanje in nelagodje, tako ob obremenitvah kot brez obremenitev. Hkrati je ultrazvok rame priporočljiv tudi v primerih, če gre za otekanje sklepov in omejeno gibljivost, ki vam onemogoča optimalno premikanje in gibe v vse smeri.

ultrazvok ramePregled z aparatom s sondo na monitorju prikazuje vse mišične strukture in potek mišic, prav tako pa zajame tudi mišične kite in obsklepne vezi. Vzrok za bolečine in natezanje na tem področju je največkrat posledica različnih vnetnih procesov in slabše ohranjenosti mišičnih in sklepnih struktur, kar pa ultrazvok rame zelo dobro pokaže na sliki, zato lahko zdravnik izda mnenje na podlagi rezultatov.

Kako poteka ultrazvok rame?

Če imate že narejene določene izvide, lahko medicinsko dokumentacijo obolelega ramena prinesete s seboj na ultrazvok rame, zato da bo zdravnik lahko primerjal rezultate in bil bolj pozoren na problematična področja. Preiskava traja približno 20 do 30 minut.

Med pregledom boste sedeli in izpostavili predel preiskovanega telesa. Da bi radiolog lahko ocenil dinamične spremembe, ki se dogajajo med premikanjem položaja sklepa, je pomembno, da je sklep vsaj pasivno mogoče premikati, zato da ultrazvok rame lahko prikaže gibanje obsklepnih struktur, ki so lahko vir bolečin in napetosti.

Sorodne objave

Dodaj odgovor