Predelave vozil: vse, kar morate vedeti

Če so pred leti predelave vozil opravljali predvsem Američani, se danes praksa preobrazbe vozila širi tudi po slovenskem okolju. Vse več podjetij vam lahko že v kratkem času povsem nadgradi ali oplemeniti obstoječe vozilo. Vendar pozor! Vozila morajo ustrezati strogim standardom varnosti in kakovosti, kot jih določa Javna agencija RZ za varnost prometa in evropske direktive, zato izberite zanesljivega partnerja, takega, kot ga lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.veckonjev.si/predelava-vozil/.

predelave vozil več konjev

Le-ta mora biti dobro seznanjen s tehnično zakonodajo s področja preobrazbe vozila pa tudi s kasnejšo homologacijo. Preden boste avtomobil pognali po cesti, poskrbite za ustrezno dokumentacijo in zahtevajte, naj vam ponudnik pokaže svoje dokazljive specifikacije. V primeru, da vozilo ne bo ustrezalo zakonskim direktivam in določitvam, boste za to ustrezno denarno kaznovani, avtomobil pa boste morali ponovno spremeniti.

Kaj predelave vozil vključujejo?

V prvi vrsti gre za tehnične spremembe na vozilu. Pri tem ločujemo med modifikacijami kategorije, zmogljivosti (zamenja se motor), pogonskega goriva ali varnostne nadgraditve (dodatni odbijači), kar vključuje elemente, kot so vgradnja športnih filtrov, montaža blow-off ventilov, turbo ventilov… Glede na invazivnost del, če so torej posegi v samo tehničnost vozila veliki ali majhni, je odvisna tudi dokumentacija. V Ameriki so zakoni, ki diktirajo predelave vozil, milejši. Pri nas je sam postopek »legalizacije« moderniziranega vozila, večji zalogaj. Velik problem so na primer spremenjene luči.

predelave vozil

Kakšna je naloga predelovalca pri pripravi dokumentacije?

Predelovalec igra pri spremembi vozila veliko vlogo, saj mora v dokumentu natančno opisati, kateri postopki oz. posegi so bili na vozilu izvedeni, prav tako mora biti argumentirana skladnost nadgradnje s tehničnimi predpisi. Na kar stranke (in izvajalci predelave vozil) pogosto pozabijo, je tudi navedba razlogov, zakaj je bila modifikacija vozila sploh izvedena.

Natančno popisani morajo biti tudi elementi, ki so bili med postopkov modifikacije uporabljeni. V primeru obsežnejše preobrazbe je potrebno nujno zagotoviti tudi navodila za uporabo. Kot vidite je predelava motornega vozila zapleten proces, kjer ne obstajajo bližnjice za obhod zakonskih določb, zato se pred izbiro predelovalca dobro pozanimajte o njegovih izkušnjah in integriteti.

Sorodne objave

Dodaj odgovor