Dober vid je vsekakor zelo pomemben. Na srečo pa imamo v današnjih časih številne pripomočke, s katerimi lahko poskrbimo za to, da kljub poslabšanju vida lahko spet vidimo odlično. Za to poskrbijo korekcijska očala in kontaktne leče oziroma primerna dioptrija, ki nam jo izmerijo na temu namenjenem pregledu. Če imate težave z vidom ali se vam zdi, da ta ni več tako oster, kot je bil nekoč, potem je čas, da se čim prej naročite na okulistični pregled.

Okulistični pregled v optiki

Okulistični pregledNa okulistični pregled se lahko odpravite kar v optiko. Tam boste tudi najhitreje prišli na vrsto, poleg tega pa bodo nato v optiki poskrbeli tudi za svetovanje pri izbiri očal in leč, ki jih boste pri njih lahko tudi kupili. V optiko se vsekakor splača oditi na okulistični pregled, saj boste tako poskrbeli za vse na enem mestu in boste z ustreznimi pripomočki v najkrajšem času spet lahko dobro videli.

Merjenje dioptrije za korekcijska očala

Pregled vidaOkulistični pregled je več kot le merjenje dioptrije. Gre za celosten pregled oči, ki pa vključuje tudi merjenje dioptrije oziroma določanje cilindrov, ki poskrbijo za bolj oster vid. Pri tem je dobro vedeti, da je treba dioptrijo zelo natančno izmeriti, zato si mora okulist oziroma optik za to vzeti dovolj časa. Pri tem je treba tudi upoštevati, da navadno dioptrija pri korekcijskih očalih in kontaktnih lečah ni enaka.

Okulistični pregled za kontaktne leče

V primeru, da bi želeli poleg očal nositi tudi leče, na to opozorite okulista, ki vam bo tako izmeril in predpisal ustrezno dioptrijo tudi za kontaktne leče. Če teh še nikoli niste nosili, vam bodo v optiki tudi pokazali:

  • kako se leče vstavi oči,
  • kako pomembna je pri tem higiena,
  • kako se leče pravilno shranjuje,
  • kakšno tekočino za leče je treba uporabljati.

Izbira primernih korekcijskih očal ali leč

Ko je okulistični pregled končan, pa je čas, da si izberete primerna korekcijska očala ali leče. Pri tem je pomembno vedeti:

  • ali boste očala nosili le pri določenih opravilih (delo z računalnikom, branje, vožnja itd.) ali čez cel dan,
  • boste poleg očal nosili tudi kontaktne leče,
  • kakšni okvirji očal so primerni za vašo dioptrijo,
  • ali se veliko ukvarjate tudi športom in drugimi aktivnostmi, pri katerih bi vas očala lahko motila,
  • kakšni okvirji za očala bi ustrezali vaši obliki obraza in obraznim potezam,
  • bi morda potrebovali tudi sončna očala z dioptrijo.

Veliko stvari za razmislek torej, a res si je vredno vzeti čas in predvsem obiskati kvalitetno optiko.

Sorodne objave

Dodaj odgovor