Ploščina kroga in ostalih likov

Del matematike je tudi računanje ploščine likov. Ko nam je pojem ploščine povsem jasen, bi za nekatere like zlahka lahko znali kar sami izpeljati ploščino. Žal pa pri vseh likih ne gre ravno po pravilih oziroma po logiki, ki si jo sami ustvarimo v glavi. Ploščina kroga je na primer že eden od takšnih primerov, kjer formule za računanje površine kroga ne moremo potegniti kar iz glave oziroma iz predznanja o tem, kako se ploščina likov računa na splošno.

Čeprav nekateri učenci menijo, da jim ploščina kroga in drugih likov v življenju ne bo prav nič koristila in da je to pač nujna zadeva, ki se je morajo naučiti, pa to ni ravno res.

Uporaba matematike v praksi

Ste kdaj pomislili na to, kje bi vam na primer še kako prav prišla formula za izračun ploščine pravokotnika, kvadrata, kroga? Če ste še vedno učenec, ste v tem hipu najverjetneje pomislili samo na to, da bi vam takšno znanje prav prišlo pri reševanju testnih, domačih oziroma šolskih nalog iz matematike oziroma iz geometrije.

A ploščina kroga in drugih likov vam lahko odlično služi tudi v življenju. To boste zlasti spoznali tedaj, ko boste na primer opremljali svoj dom oziroma ko vas bo zanimalo koliko ploščic potrebujete za svoj kopalniški prostor.

Okrogla, pravokotna ali kvadratna miza

Ploščina kroga vam lahko odlično služi tudi pri izbiri ustrezne okrogle mize. Ploščina kvadrata ali pravokotnika pa seveda pri izbiri kvadratne ali pravokotne mize.

Matematika je torej predmet, ki se ga splača učiti, saj je izjemno uporabna tudi v najrazličnejših življenjskih situacijah. Ko boste na primer prišli v trgovino po prt, vas bo prodajalec najprej vprašal, za kakšno kvadraturo oziroma ploščino mize ga potrebujete in vsekakor za kakšno obliko mize. Opremljanje vašega doma bo torej bistveno učinkovitejše ter hitrejše, če boste imeli nekaj matematičnega znanja.

Več o ploščini kroga si lahko preberete na https://www.instrukcijehorizont.si/blog/ploscina-kroga/.

Sorodne objave

Dodaj odgovor