Kako deluje toplotna črpalka in zakaj je tako ekonomična

toplotna črpalkaKako sploh deluje toplotna črpalka, se sprašujejo mnogi, ki so slišali za ta moderni način ogrevanja, a še ne vejo, ali je primeren za njihov dom. Vse več ljudi se zaradi velikih prihrankov pri stroških odloča zanjo, gre pa tudi za zelo ekološki sistem, ki je prijazen do narave in našega planeta. Če ste tudi vi eden tistih, ki razmišljajo, kakšen je princip delovanja toplotne črpalke, naj vam razložimo, kako deluje in predstavimo naše izvrstne toplotne črpalke Orca, ki so dobitnice številnih certifikatov kakovosti.

Kakšna je toplotna črpalka zrak voda in kako deluje

Obstaja več vrst toplotnih črpalk, za vse je princip delovanja podoben, razlikujejo pa se viri, kako energijo pridobimo. Naše ogrevalne toplotne črpalke zrak voda potrebujejo zelo malo električne energije, saj je glavni vir zrak. Ta pa je seveda brezplačen. Dobra novica je tudi ta, da je takšno toplotno črpalko zelo enostavno namestiti (za delovanje je pripravljena v samo 14 urah) in jo brez večjih posegov lahko namestimo v praktično kateri koli objekt.

Zdaj pa k vprašanju, kako konkretno deluje toplotna črpalka. Kot že rečeno, za energijo uporablja zrak iz okolice. Sestavljena je iz notranje in zunanje enote. Toplota se iz okolice se prek medija prenaša v ogrevalni sistem, in sicer s spremembo svojega agregatnega stanja. V uparjalniku hladiva, ki se uporabljajo za delovanje toplotne črpalke, pod vplivom toplote od zunaj prehajajo iz tekočega v plinasto stanje. Hladivo v obliki plina gre skozi kompresor, kjer se tlak zviša. Po izstopu iz kompresorja tekočina preide v kondenzator, kjer odda toploto ogrevalnemu mediju. Pomemben je podatek, da toplotna črpalka deluje krožno. Krožni proces je sklenjen, ko ohlajeno hladivo pride nazaj v uparjalnik.

Z učinkovitim delovanjem toplotne črpalke znatno znižamo stroške ogrevanja

Prvi razlog, zakaj se tako veliko investitorjev odloča za namestitev toplotne črpalke, je zagotovo velik prihranek pri stroških ogrevanja. Ker se uporablja brezplačna energija iz narave, plačate samo še nekje četrtino mesečne porabe elektrike za ogrevanje, lahko pa še manj. Lahko se pohvalimo, da je delovanje toplotne črpalke zrak voda Orca najučinkovitejše v hudem mrazu. Druge tovrstne črpalke začnejo moč izgubljati že pri okoli 7 °C, naša pa brez izgube grelne moči deluje do -15 °C, varčno pa tudi do -28 °C zunanje temperature. Gre torej za najbolj učinkovit sistem na trgu, ki odlično deluje skozi vso zimo. Čeprav je začetna naložba višja kot pri klasičnih bojlerjih, se vam v samo nekaj letih povrne in je dolgoročno najbolj gospodarna in ekološka rešitev. To je spoznalo že veliko uporabnikov, zato pa so toplotne črpalke čedalje bolj priljubljene.

Upravljanje na daljavo

Za regulacijo in delovanje toplotne črpalke zrak voda točno po vaših željah smo razvili uporabniški vmesnik, s katerim prek računalnika, pametnega telefona ali tablice spremljate in spreminjate temperaturo prostorov. Tako boste s sistemom lahko upravljali s kjer koli in vedno natančno vedeli, kako deluje toplotna črpalka. Z našo moderno tehnologijo bo bivanje prijetnejše, saj boste ogrevanje nastavili vnaprej in vedno vstopili v topel dom, a brez nepotrebnih stroškov za ogrevanje, ko vas ni doma. Nastavite lahko želeno temperaturo, dnevne in nočne intervale, nadzorujete porabo, vključite Party ali Holiday program … Vse to v slovenščini in samo prek interneta.

Delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke se poleg ogrevanja prostorov učinkovito uporabljajo tudi za ogrevanje sanitarne vode. Delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo je v principu enako kot za uravnavanje toplote prostorov – tako da za glavni vir delovanja uporabljajo zrak. Omogočajo prihranke tudi za več kot 60 % letno in delujejo do -10 °C vstopnega zraka. Z njimi lahko tudi ohlajamo drugi prostor (ko tja izpihujemo zrak), na primer shrambo ali klet. Toplotne črpalke učinkovito nadomeščajo električni bojler in druge potrošne načine ogrevanja vode.

Ponujamo več različnih izvedb toplotnih črpalk za sanitarno vodo, delovanje vseh pa je visoko učinkovito. Lahko imajo že vgrajen bojler ali pa se priklopijo na obstoječi bojler v vaši hiši oziroma stanovanju. Veliko je torej možnosti za montažo in uporabo, zato smo prepričani, da tudi za vas lahko poiščemo odlično rešitev. Naše moderne naprave vam pri vgradnji ne bodo povzročale stresa in dodatnih stroškov, zelo preprosti pa sta tudi njihova uporaba in vzdrževanje.

Vrhunske ogrevalne toplotne črpalke Orca

Toplotne črpalke zrak voda podjetja Orca so plod slovenskega razvoja, narejene po visokih merilih in s kakovostjo celo presegajo najstrožje evropske standarde. Imamo certifikate pomembnih neodvisnih strokovnih institucij iz Evropske unije. Odlične so za novogradnje, pa tudi za radiatorsko ogrevanje. Pri nakupu lahko izkoristite še subvencijo Eko sklada in si zmanjšate investicijo. Delovanje toplotne črpalke je zelo zanesljivo in znatno zniža stroške ogrevanja. Nanjo se lahko priklopi kateri koli sistem ogrevanja ali hlajenja v hiši. Pokličite nas ali nam pošljite povpraševanje in z veseljem poiščemo idealno toplotno črpalko za vas ter vam razložimo, kako deluje.

 

 

Sorodne objave

Dodaj odgovor