Če se želite več gibati na svežem zraku, v naravi je kolo nedvomno prava izbira za vas. Pred nakupom kolesa morate ugotoviti po kakšnih površinah se boste največ vozili. Če bi se radi rekreirali večinoma v naravnem okolju je za vas najbolj primerno gorsko kolo. Gorsko kolo vam zaradi svojih lastnosti omogoča kolesarjenje po grobih in zahtevnejših površinah od asfalta.

Poznamo več vrst gorskih koles, ki jih delimo v različne zahtevnostne skupine. V tem primeru bomo opisali gorsko kolo za začetnike, ki se imenuje hardtail gorsko kolo. Ta kolesa so primerna predvsem za rekreativne športnike, ki se na kolo odpravljajo sezonsko ali pa le občasno. Primernejša so za neasfaltirana področja kot so gozdne poti kolovozi in makadami. Brez težav pa se lahko vozite tudi po asfaltiranih cestah medtem, ko to s profesionalnimi gorskimi kolesi ni priporočljivo.

Kolesa hardtail zajemajo specifične komponente, ki so primerne za omenjene površine, okvirji pa so izjemno lahki in izdelani iz aluminija. Gorsko kolo hardtail kot celota je zasnovano tako, da vam nudi maksimalno varnost in odzivnost pri vzponih in spustih. Vsako sodobnejše kolo pa ima tudi prednje vzmetenje medtem, ko imajo profesionalna kolesa popolno vzmetenje (ful suspension, imenovana tudi »fullyji«). Posebno pozornost pa morate posvetiti tudi višini kolesa. Med vožnjo se morajo vaša kolena pravilno iztegovati. V nasprotnem primeru boste porabili več energije in prevozili manjšo razdaljo, poleg tega pa so pri nepravilnem kolesarjenju možne tudi trajne poškodbe.

Sorodne objave

Dodaj odgovor