Napotki za dober podvodni posnetek

podvodna kameraPotapljanje in odkrivanje novih svetov pod vodno gladino je še kako zanimivo. Če bi radi svoje podvodne dogodivščine posneli, samo dobra podvodna kamera ni dovolj. Snemanje namreč ni tako enostavno kot nad gladino, zato ni lahko narediti dobrega posnetka. Potrebovali boste kar nekaj znanja in spretnosti, kako s kamero rokovati, da bodo posnetki kar najboljši. Seveda pa vam pri tem lahko pomaga tudi kakovostna podvodna kamera v robustnem in vodoodpornem ohišju.

Ne pozabite, da je podvodna kamera lahko lepo darilo, še posebej za tiste, ki se radi potapljajo. Naj bodo mladi ali stari, dekleta ali fantje, v vodi lahko uživa prav vsak, ki zna sorazmerno dobro plavati. In da se ne bo cel dan prekopiceval po blazini in čakal na kozarček hladnega soka na terasi apartmaja, se lahko med potapljanjem v vodi zabava še z ustvarjanjem posnetkov. A kako narediti posnetke res dobre?

Podvodna kamera naj miruje

To, da naj kamera med snemanjem miruje, se sliši dokaj enostavno, saj ste vendar v vodi, kjer je veliko manj tresljajev, kot pa na kopnem. Vendar se tudi pod vodo kaj hitro zgodi, da naredite tresoč posnetek. Pazite torej, da bo čimbolj pri miru. Seveda je tudi uporaba stojala pod vodo nemogoča. Zato ob snemanju pod vodo kamero držite čim bližje telesu. Ko snemate neko določeno stvar, v mislih štejte do deset. V tem času ne spreminjajte nastavitev in ne premikajte kamere, če želite res dober posnetek.

Seveda to ne pomeni, da mora biti posnetek popolnoma statičen. V posnetek vnesite tudi nekaj gibanja, vendar pazite, da pri tem ne brcate s plavutkami, saj vsaka brca povzroči dodatne tresljaje. Namesto tega se raje zasukajte še pred pritiskom gumba za začetek snemanja in se nato med snemanjem počasi vračajte v prejšnji položaj. To je recept za odličen podvodni posnetek in za kar se da uspešno podvodno snemanje.

Vaja dela mojstra

Pri snemanju živali pazite, da posnetek zajame tudi nekaj prostora naokoli. Na ta način bo videti, da ima še vedno dovolj prostora, da se giblje. Ko se žival začne premikati ali plavati stran, naj bo podvodna kamera čim bolj pri miru – tako posnamete tudi gibanje, žival pa nato splava ven iz kadra, kar naredi posnetek veliko bolj zanimiv, kot bi bil tresoč posnetek, ko bi ji poskušali slediti.
Vaša podvodna kamera ima verjetno kar nekaj svetlobnih nastavitev.

Izkoristite jih! Igrajte se z različnimi nastavitvami in jih dobro spoznajte, da boste vedeli, katero morate uporabiti pri snemanju v različnih okoliščinah. Posnetki bodo veliko lepši, če jih boste že v začetku prilagodili trenutnim snemalnim razmeram. In najpomembnejši napotek – vaja dela mojstra! Z nekaj vaje lahko postanete pravi mojster podvodnih posnetkov.

Sorodne objave

Dodaj odgovor