Napad glavobola ali migrena? 

Večina ljudi zmotno meni, da je migrena le sinonim za hud glavobol. A kot poudarjajo na informativnem spletnem mestu Migrena.si, je le-ta v resnici nevrološka bolezen, tenzijski glavobol pa le eden njenih simptomov. Za rednimi migrenskimi napadi trpi vsak sedmi posameznik, nekoliko pogosteje pa se pojavlja pri ženskah. Napadi se najpogosteje začnejo v zgodnji odraslih dobi, med petindvajsetim in tridesetim letom. Razlikujejo do posameznika do posameznika in variiarjo glede na vrsto obolenja ter intenzivnost, trajanje in pogostost napadov. Velja za eno tistih nevroloških motenj, ki človeka praviloma povsem onesposobijo.

 

Eno ime, raznoliki simptomi

migrena.si

Četudi z besedo migrena označujemo močan glavobol, ki ga človek praviloma občuti na eni strani glave, poznamo več vrst migren. T. i. migrena brez avre je najpogostejša vrsta, pri kateri napad običajno občutimo kot močan in utripajoč glavobol, vezan na eno stran glave. Traja od nekaj ur ali več dni. Migrena z avro vključuje simptome, ki se pojavijo tik pred napadom glavobola – t. i. fazo avre. Ta vključuje širok nabor nevroloških simptomov ter obsega raznolike nevrološke motnje: motnje vida, govora ali vrtoglavico. Na migrena.si si lahko preberete, da nekatere druge vrste te bolezni povzročajo povsem drugačne simptome: pri očesni pride do trenutne izgube vida ali motenj v enem očesu, trebušna pa je tista, pri kateri je bolečina vezana na predel trebuha ter vključuje bolečine v želodcu, slabost in bruhanje.

 

Migrena: kaj jo povzroča in kako si pomagati?

migrenaKljub številnim raziskavam še danes ni povsem jasno, zakaj se ta kronična nevrološka motnja sploh razvije, znani pa so dejavniki, ki napade pogosteje sprožijo. Četudi se razlikujejo od bolnika do bolnika, pa so med najpogostejšimi notranjimi dejavniki stres, dehidracija, nizka raven sladkorja v krvi in hormonske spremembe ter določena vrsta hrane, napade pa lahko sprožijo tudi dejavniki iz okolja, kot so močno utripajoče luči ali nenadno poslabšanje vremena. Poleg medikamentozne terapije je ključno izogibanje sprožilnim dejavnikom ter zdrav življenjski slog – redna telesna vadba, zadostna količina spanja, zdravi in redni obroki ter skrb za ustrezno hidracijo lahko pomagajo preprečiti ali obvladati migrenske napade.

Sorodne objave

Dodaj odgovor