Linearni aktuatorji prihranijo težko delo

Kadar imamo opravka z velikimi in težkimi predmeti, za premikanje ali dvigovanje katerih ni mogoče uporabiti zračnih ali hidravličnih cilindrov, pridejo v poštev linearni aktuatorji. Gre za sestavni del, ki krožno gibanje pretvarja v linearno oz. premočrtno in je nepogrešljiv tako v vsakdanjem življenju kot v svetu industrije.

linearni aktuatorji

Pri vsakdanji rabi se največkrat uporabljajo za premikanje pohištva in selitve, v industriji pa pri pakirnih strojih, v proizvodnih linijah, energetiki, avtomobilski in letalski industriji ter pri pripomočkih za zdravstveno nego in napravah za diagnostiko. Obstaja več različnih modelov, vsak ima svoje specifične lastnosti, ki ustrezajo zahtevam različnih strojev na različnih področjih industrije. Določene si lahko ogledate na spletni strani podjetja Tuli.

Kako delujejo linearni aktuatorji?

Kjer za premik ali dvig večjega bremena ne moremo izvesti s pnevmatsko ali hidravlično silo, pridejo v poštev linearni aktuatorji. Njihovo delovanje je podobno cilindrom, kjer za pogon služi elektromotor, ki preko vretena in matice spreminja krožno gibanje v linearno, bodisi gre za dviganje, potiskanje, vlečenje, blokiranje, vbrizgavanje…

aktuatorji

Imajo majhno maso, so tihi, zanesljivi in ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Odvisno od modela, linearni aktuatorji dosegajo različne potisne sile in so primerni za delovanje v različnem obsegu. Krmilijo se s pomočjo ročnih stikal, možno pa jim je določati tudi hitrost gibanja. V spletni trgovini Tuli so na voljo trije tipi aktuatorjev: osnovni aktuator LAT, teleskopski aktuator LATT in miniaturni aktuator MINI LAT.

Kje se linearni aktuatorji največkrat uporabljajo?

Zagotovo ste že kdaj odprli težka vrata z njihovo pomočjo ali premikali večje kose pohištva. V industriji se pogosto uporabljajo v pakirnicah, kjer je visoka potreba po hitrosti in preciznosti, pri sistemih za paletiranje, v proizvodnih linijah in avtomatiziranih skladiščih. Linearni aktuatorji so sestavni del številnih naprav za skeniranje, ki se uporabljajo za diagnostiko ali dvigal za domačo zdravstveno oskrbo.

Nepogrešljivi so tudi v letalski, vojaški, avtomobilski in energetski industriji, kjer se dogajajo premiki težkih tovorov, preizkušanje materialnih vzorcev, regulacija večjih bremen … Tudi orodjarski stroji, kot so stroji za stiskanje materiala, vstavljanje pnevmatik, izdelavo vzmeti ali krivljenje pločevine, delujejo s pomočjo linearnih aktuatorjev. Mogoče pa je z njimi nadgraditi že obstoječi stroji in naprave.

Sorodne objave

Dodaj odgovor