Blw metoda uvajanja goste hrane in njene prednosti

Blw metoda uvajanja goste hrane pri dojenčkih je v svetu znana že dalj časa, pri nas pa se šele uveljavlja. Slovenci smo zelo zaščitniški do svojih otrok, a počasi si priznavamo, da ima metoda, ko gosto hrano začnemo uvajati s koščki hrane in ne s kašicami, veliko prednosti. Gre v bistvu za tehniko, ko preskočimo fazo pasiranja hrane in namesto tega dojenčku ponudimo koščke hrane.

blw metodaVeč o metodi si lahko preberete na https://veva.si/predavanja/uvajanje-hrane-baby-led-weaning/, kjer so na voljo tudi predavanja in pomoč na to temo. Seveda lahko preberemo tudi vse o tem, kdaj in na kakšni stopnji razvoja otroka je uvajanje načina prehranjevanja, ki ga zagovarja blw metoda, primerno.

 

Eno za babico, eno za mamico, ne, to ni blw metoda

Vsi si gotovo predstavljamo uvajanje goste hrane pri otroku. Otrok sedi na visokem stolčku, medtem ko mu mama in oče s pomočjo zvočnih efektov in prigovarjanja, da letalo pristaja v garažo, ponujata žličke spasirane hrane. Blw metoda pa je povsem drugačna. Celotna družina lahko sedi za mizo in obeduje, pred otrokom so na krožniku koščki hrane, ki si jih sam skuša nositi v usta. Tako lahko tipa teksturo različne hrane, vidi njeno barvo ter se sam hrani, povsem enako kot »ta veliki«. Ta način uvajanja goste hrane in blw metoda sta še posebej priljubljena med mladimi starši, ki iščejo bolj naravne in prijazne načine uvajanja goste hrane, brez pretiranega kompliciranja.

veva

Blw metoda ali ko si sit, se ustavi

Blw metoda je pomembna še iz enega vidika. Z njeno pomočjo se otrok uči samoregulacije. Če si otrok nosi hrano v usta sam, kar blw metoda tudi zagovarja, začuti, kdaj je sit in preneha jesti. Otroka tako ne moremo prisiliti v to, da bi jedli več kot potrebujejo, saj se hranijo samostojno. Če namreč otroka hranite vi, mu lahko kaj hitro dodate še nekaj žličk hrane, tudi če je otrok že sit. Tako se otrok rutinsko navadi jesti več, kot njegovo telo resnično potrebuje. Tega pa v današnjih časih, ko vemo, da se iz prenajedanja lahko razvijejo številne bolezni, ne potrebujemo.

Sorodne objave

Dodaj odgovor